Artikel 8 uit de reeks 50 cent voor 50 jaar Jongerenkerk (april 2015)

In het kader van 50 jaar Jongerenkerk Venlo verschijnt er de komende maanden elke maand een column in de JK Jouw Kerk en op de website. Deze columns gaan vergezeld met een advertentie in E3-Journaal / De Trompetter.

De columns zijn bedoeld om de mensen te laten zien dat de Jongerenkerk Venlo MEER is dan alleen zondagmorgen om 10.00 uur.

We hopen dat velen in Venlo, geïnspireerd door de columns, bereid zijn om 50 cent te storten voor de 50 jarige Jongerenkerk.

 

Deze maand: Mieke Verkoeijen over de solidariteitsmaaltijd in de Jongerenkerk.



DE SOLIDARITEITSMAALTIJD IN DE JONGERENKERK VENLO

In het kader van 50 jaar Jongerenkerk Venlo, is mij gevraagd om over ons project de solidariteitsmaaltijd: "Taizé-Open-Tafel" te vertellen.

De initiatiefnemer is Jan van Duijnhoven, destijds dominicaan-broeder in klooster Mariaweide. Hij was in de 90er jaren uit Rotterdam gekomen en werd hier in Venlo als straatpastor aangesteld. Hij zorgde ervoor dat daklozen de straatkrant konden verkopen.

Bij het klooster konden ze de krant inkopen. Zo bouwde de inmiddels Pater Jan een relatie op met de mensen van de straat.

Buiten zijn werk als straatpastor begon hij hier in de Jongerenkerk het Taizéavondgebed en daar kwamen verschillende jonge mensen op af en ook mensen van de straat. Vaak hadden er een paar niet gegeten en nam hij hen na afloop van het gebed mee naar de friteskraam.

Ondergetekende kwam ook naar het Taizégebed en bij de koffie werd het plan geopperd om een eenvoudige maaltijd te houden vóór het gebed.
De eerste maaltijd werd gehouden 17 mei 2000. Met een soep die geregeld werd van een brasserie, brood van de bakker en met wat overgebleven aardappelen van het klooster die ik thuis opbakte en met wat kaas, gekookte eitjes, tomaten, koffie en thee, was de maaltijd compleet. We aten in de sacristie van de Jongerenkerk.

Al gauw groeide het aantal mensen dat kwam eten van 8 naar 15. De maaltijd werd uitgebreid met een eenpansgerecht. De kosten deelden Pater Jan en ik samen. Dat veranderde later.

Kap. Leo Brueren was bezig met een vernieuwing van de hal. Dat was een hele verbetering. Méér faciliteiten, betere controle, overzicht. Er kwamen gedragsregels.
De kapelaan gaf ons veel steun en regelde een budget van een stichting want het aantal groeide.

De Jongerenkerk is laagdrempelig voor de mensen van de straat en een prachtige locatie hartje stad. Elke woensdag tussen 18 en 19 uur is de maaltijd. Het is inmiddels een begrip geworden.

Met een goed team dat afwisselend wekelijks of tweewekelijks de tijd geeft om te helpen lukte het ons die 15 jaar het te continueren.

De deelnemers aan de maaltijd zijn divers. Zo multicultureel de samenleving is, zo is ook het gezelschap. De meesten hebben wel een verslavingsprobleem. Buiten de stadsgenoten komen er ook mensen uit Duitsland en Polen die hier verzeild zijn geraakt op zoek naar werk, wat moeilijk wil lukken. Mensen die door omstandigheden het financieel niet meer trekken en van een kleine uitkering rond moeten komen. Zij, die onverwacht op straat belanden. In principe is iedereen welkom.

Tegenwoordig is het aantal rond 30.
Op die woensdag is er niet alleen tijd voor eten, maar vooral ook voor ontmoeting en zo nodig een luisterend oor. Bij problemen van welke aard dan ook is pastor Hub v.d.Bosch er. We verwachten van de deelnemers wel respect naar elkaar en naar de vrijwilligers toe en niet te vergeten dat ze in Gods huis zijn. Daarom begin ik ook altijd met een stukje uit de H. Schrift en een kort gebed. Zo krijgen ze het liturgisch jaar een beetje mee.

Er doet zich regelmatig wat voor zoals een zwangerschap in een moeilijke relatie die begeleiding en steun nodig had, ziekte en plotselinge sterfgevallen. Bij alles staan we stil en proberen hulp en geestelijke steun te geven. We bidden extra voor de overledene en er worden gedenkdiensten gehouden. In de zondagdienst wordt er dan ook voor hem of haar gebeden. We zijn allen kinderen van God en hebben Zijn liefde en barmhartigheid broodnodig.

De hoogtijdagen, vooral de decembermaand moet er wat extra's bij. Met Sinterklaas en vooral de kerstviering en het kerstdiner zijn hoogtepunten en mooi om te beleven, elk jaar opnieuw. Dan groeit het aantal deelnemers ineens naar ruim 40.
We maken er dan ook iets bijzonders van. Dit alles is niet alleen met budget mogelijk.

Daarom dank aan sponsoren in die tijd, vooral aan sponsor bakker Rutten voor al het brood het jaar door.

In het verleden waren er onverwachts donaties van een vereniging, vriendin of kennis of een bond en van bouwonderneming Janssen de Jong (niet allen tegelijk).
Niet te vergeten onze broeders en zusters van de Protestantse Kerk Nederland die ons project al een paar jaar honoreren met een bijdrage.

Op de Gerarduskalender las ik eens de volgende spreuk:
Eten zal er steeds zijn en armen zullen er steeds zijn, maar eten voor armen kan er alleen maar zijn als wij delen. Dat sluit aan bij de slogan van de Jongerenkerk: "Delen wat je hebt en wat je bent!".
Dat probeert ieder op zijn eigen manier en wij als team met deze wekelijkse maaltijd.

Mieke Verkoeijen, coördinatrice Solidariteitsmaaltijd Venlo

Op deze pagina

JONGERENKERK VENLO

Ligging Jongerenkerk Venlo

Bekijk de ligging van de Jongerenkerk Venlo met behulp van Goog...
Lees verder ...

Uw financiële ondersteuning aan de Jongerenkerk Venlo

Met het in stand ...
Lees verder ...

Vieringen elke zondag om 10 uur

De Jongerenkerk V...
Lees verder ...