Global Goals evenement dag: onthulling JK Fairtrade en Groene Kerk

Op 5 mei jongstleden vond het plaats, het Global Goals Evenement van Venlo. FAIR Venlo had, samen met Jongerenkerk Venlo, Joriskerk, Wereldwinkel Venlo en HomePlus de handen in elkaar geslagen om dit evenement van de grond te krijgen. Van 10.00 uur tot 15.00 uur was het te doen, in en rondom de Jongerenkerk. Het programma bestond onder andere uit een markt, een lezing, en verschillende organisaties werden in het zonnetje gezet vanwege de mijlpalen op Global Goals gebied die ze bereikt hebben.

Programma

Het programma startte om 10.00 uur met een gezamenlijke maaltijd in de Jongerenkerk. De deelnemers werden welkom geheten met een zegenwens en een openingsgebed. Het JK-Koor zorgde voor een muzikale bijdrage. De viering was in handen van Hub van den Bosch namens de Jongerenkerk en ds René Silvis namens de Joriskerk.

Na de maaltijd en de viering was het woord aan Arno van Remortel, voorzitter van FAIR Venlo. Hij leidde de middag die in het teken stond van het uitreiken van juryrapporten aan instanties die mijlpalen op het gebied van de Global Goas hebben weten te bereiken. De uitreiking werd gedaan door de voorzitter van de landelijke Fairtrade Gemeente Campagne, Henk Zandvliet. Wethouder Pollux werd het podium opgevraagd, omdat gemeente Venlo de titel Fairtrade Gemeente heeft geprolongeerd. Fontys Venlo kon gehuldigd worden voor een voortzetting van de titel Fairtrade Hogeschool. Jongerenkerk Venlo verkreeg de titel Fairtrade Kerk en daarnaast het predikaat Groene Kerk. Restaurant Landhuis De Barones (Arcen) verkreeg de titel Fairtrade Restaurant.

Daarna volgde een inspirerende lezing over de Global Goals, door Maartje Aarts, voorzitter van het Platform Global Goals Oss.

Na deze lezing kreeg het programma een vervolg buiten. Daar vond de officiële onthulling plaats van de plakkaten voor Fairtrade en Groene Kerk, die op de Jongerenkerk bevestigd waren. Voorzitter van Jongerenkerk Venlo Gerrie Gijssen maakte, met hulp van wethouder Marij Pollux, het bedekkende doek los.

Op het plein waaraan de Jongerenkerk gevestigd is (Huzarenplaats), waren inmiddels verschillende stands ingericht. Tal van instellingen die zich op de een of andere wijze bezighouden met het realiseren van Global Goals, boden hier informatie aan, over waar zij mee bezig zijn.

Na de onthulling van de plakkaten, sloot Arno van Remortel het officiële gedeelte, onder uitreiking van een presentje: de gehuldigde organisaties kregen een Fairtrade-Shopper: een “kekke boodschappentas waarmee je jouw interesse voor fairtrade producten uitdrukt” (aldus de aanprijzing op de website van de Wereldwinkel).

Het publiek kon de kraampjes van de meewerkende organisaties bezoeken die zowel in als buiten de Jongerenkerk te vinden waren. Muziek was er van Fanfaar Trotwaar.

Interessant is te zien hoeveel Venlose organisaties al lokaal meewerken aan de realisering van een of meerdere van de 17 Global Goals. Informatie was er onder andere van: Zelfregiecentrum Venlo, Dagactiviteitencentrum Venlo, Gezondste Regio 2025, Wereldwinkel Venlo, Fontys Hogeschool Venlo, Voedselbos, de strijders voor gelijke rechten voor LHBTI+ van Roze Zaterdag, en de Eerlijk Winkelen Route (als je een app downloadde kon je meteen een wandeltocht houden langs de hieraan deelnemende winkels en horecagelegenheden).

Het evenement duurde tot 15.00 uur.

 

Op deze pagina

JONGERENKERK VENLO

Ligging Jongerenkerk Venlo

Bekijk de ligging van de Jongerenkerk Venlo met behulp van Goog...
Lees verder ...

Uw financiële ondersteuning aan de Jongerenkerk Venlo

Met het in stand ...
Lees verder ...

Vieringen elke zondag om 10 uur

De Jongerenkerk V...
Lees verder ...