Artikel 7 uit de reeks 50 cent voor 50 jaar Jongerenkerk (maart 2015)

In het kader van 50 jaar Jongerenkerk Venlo verschijnt er de komende maanden elke maand een column in de JK Jouw Kerk en op de website. Deze columns gaan vergezeld met een advertentie in E3-Journaal / De Trompetter.

De columns zijn bedoeld om de mensen te laten zien dat de Jongerenkerk Venlo MEER is dan alleen zondagmorgen om 10.00 uur.

We hopen dat velen in Venlo, geïnspireerd door de columns, bereid zijn om 50 cent te storten voor de 50 jarige Jongerenkerk.

 

Deze maand: Lilo en Wim Stark over asielzoekers.


ASIELZOEKERS

In de zomer van 1985 werd via de JK een oproep gedaan door Leo Brueren om in Venlo een Stichting VluchtelingenWerk op te richten. Dit verzoek kwam uit Amsterdam van de landelijke Stichting VluchtelingenWerk.
Wij hebben met een aantal mensen diverse gesprekken gevoerd, waarna op 18 november 1985 de Stichting VluchtelingenWerk Venlo bij notaris David in Blerick werd opgericht. Onze vergaderingen waren op zolder in het huis van de kapelaan.
Het begin was moeilijk, vooral omdat er geen geld aanwezig was, maar Leo Brueren wist daar raad op. De eerste tijd werden wij geholpen door giften van allerlei mensen en organisaties, met name de Jongerenkerk heeft ons regelmatig geholpen.
Pas veel later kregen wij ook hulp van de gemeente.
Voor de juridische begeleiding van de vluchtelingen kwamen wij in contact met advocatenkantoor Berger. Het was een taak van sommige vrijwilligers om met de mensen naar de advocaat te gaan, daarvoor moesten al diverse gesprekken met de vluchteling gevoerd worden. De taal was natuurlijk een probleem. Het was vaak heel emotioneel.
In het begin hebben wij (de vrijwilligers) huizen en kamers gezocht, schoongemaakt en ingericht voor de vluchtelingen. Pas toen de asielzoekerscentrums kwamen was de huisvesting voor de vluchtelingen taak van de gemeente.
Wij hebben hier in Venlo nog een noodfonds voor mensen die niet meer in een AZC mogen verblijven omdat zij uitgeprocedeerd zijn maar nog een procedure hebben lopen. Hen proberen wij op de ene of andere manier te helpen.

 

Op deze pagina

JONGERENKERK VENLO

Ligging Jongerenkerk Venlo

Bekijk de ligging van de Jongerenkerk Venlo met behulp van Goog...
Lees verder ...

Uw financiële ondersteuning aan de Jongerenkerk Venlo

Met het in stand ...
Lees verder ...

Vieringen elke zondag om 10 uur

De Jongerenkerk V...
Lees verder ...